Η δημιουργία της συλλογικότητας “Αmargi” καθορίστηκε από την ανάγκη των συντροφισσών και συντρόφων, που πήραν τη πρωτοβουλία να τη συστήσουν, για ένα συλλογικά οργανωμένο αγώνα ενάντια στο κράτος και το κεφάλαιο, βασισμένο στις αρχές, τις αξίες και τα οράματα των αναρχικών ιδεών σε κοινωνικό, πολιτικό και πολιτισμικό επίπεδο.
Διαδικασία Συνέλευσης & Λειτουργία
Η συλλογικότητα διατηρεί εβδομαδιαία συνέλευση μέσα στην οποία συζητείται, συναποφασίζεται και καθορίζεται κάθε απόφασή της σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο.
Οι τοποθετήσεις γίνονται κυκλικά και κάθε μέλος είναι υποχρεωμένο να τοποθετείται σε κάθε ζήτημα, ενώ δευτερολογίες επιτρέπονται μόνο και εφόσον έχουν τοποθετηθεί όλα τα μέλη.
Οι αποφάσεις λαμβάνονται ομόφωνα έπειτα από ενδελεχή συνδιαμόρφωση.
Προκειμένου οι αποφάσεις της συνέλευσης να είναι έγκυρες θα πρέπει να υπάρχει απαρτία* του ¼ των μελών της και οπωσδήποτε όχι μικρότερη των τεσσάρων (4) ατόμων.
Σε περίπτωση μη απαρτίας η συνέλευση μπορεί να πραγματοποιηθεί εφόσον τα παρόντα μέλη το επιθυμούν, αλλά δεν μπορεί να έχει αποφασιστική αρμοδιότητα.
Πρακτικά
Η συλλογικότητα υποχρεούται να κρατά πρακτικά των συνελεύσεων, όπου θα καταγράφονται οι τοποθετήσεις των μελών της.
Η ευθύνη της τήρησης των πρακτικών θα πρέπει να αναλαμβάνεται κυκλικά απ’ όλα τα μέλη.
Τα πρακτικά θα πρέπει να ανακοινώνονται μέσω email εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος μεταξύ της τρέχουσας και της επόμενης συνέλευσης.
Τα μέλη οφείλουν να ενημερώνονται για τα πρακτικά και να επισημαίνουν τυχόν παραλείψεις σε αυτά. Επίσης, καθίστανται υπεύθυνα, ώστε να ελέγχουν την ορθή καταγραφή των τοποθετήσεών τους, όπως επίσης και να ενημερώνουν γραπτώς για τυχόν παρερμηνείες αυτών.
Τρόποι Λήψης Αποφάσεων
Κάθε μέλος της συλλογικότητας θα πρέπει να έχει την πολιτική παιδεία να μη διακόπτει άλλο μέλος την ώρα που μιλά, να προσπαθεί να μένει στη θεματική της συζήτησης, ώστε να μη σπαταλάται χρόνος από τα προς συζήτηση θέματα της συνέλευσης, και γενικότερα να μην μονοπωλεί τη συζήτηση.
Τα μέλη θα πρέπει να εκφράζονται όσο το δυνατόν πιό κατανοητά, όπως επίσης και να προσπαθούν και τα ίδια, από τη δική τους πλευρά, να κατανοούν πλήρως τις απόψεις και τοποθετήσεις των υπολοίπων μελών.
Σε περίπτωση δυσκολίας κατανόησης απόψεων ή τοποθετήσεων, είναι καλύτερο να τίθενται διευκρινιστικές ερωτήσεις και να ζητούνται επεξηγήσεις, παρά να ερμηνεύεται λανθασμένα μία μετέπειτα πολιτική απόφαση της συλλογικότητας λόγω παρερμηνειών ή ακούσιων διαστρεβλώσεων.
Επίσης, καλό είναι οι αποφάσεις να λαμβάνονται έπειτα από λογική επεξεργασία, πάντοτε με γνώμονα την ευόδωση των σκοπών της ομάδας.
Σύμφωνα με τις αρχές της συλλογικότητας, που είναι βασισμένες στην ισότιμη συμμετοχή, συνδιαμόρφωση και πολιτική αλληλοζύμωση μεταξύ των υποκειμένων της, η συλλογικότητα δεν αποδέχεται για κανέναν λόγο το βέτο ως πολιτική και κοινωνική στάση. Αντίθετα, βασίζεται στις αρχές της αλληλοκατανόησης και προκρίνει την ομοφωνία ως τον καλύτερο πολιτικό τρόπο στη λήψη των αποφάσεων.
Σε περίπτωση διαφωνίας, θα πρέπει να διερευνάται εάν αυτή αφορά αξιακά ζητήματα ή ζητήματα στρατηγικής-τακτικής, ή τρόπου δράσης.
Για αξιακά ζητήματα, η ομοφωνία κρίνεται απαραίτητη.
Καλό είναι για τα αξιακά ζητήματα, καθώς και για ζητήματα τακτικής και πολιτικής της ομάδας, να υπάρχει πλήρης απαρτία.
Για τα αξιακά ζητήματα θα πρέπει να προβλέπεται μία ετήσια αναθεωρητική συνέλευση, όπου θα τίθενται όσα θέματα έχουν προταθεί για επανεξέταση.
Για ζητήματα τακτικής και στρατηγικής της ομάδας, θα πρέπει να προβλέπεται μια αναθεωρητική συνέλευση, που θα απολογίζει τις δράσεις, τα αποτελέσματά τους και θα καθορίζει τις αλλαγές των μεθόδων και των περιεχομένων.
Καλό είναι η αναθεωρητική-απολογιστική συνέλευση για τις αποφασισθείσες τακτικές να μη γίνεται σε διάστημα μικρότερο του μήνα.
Σε περίπτωση διαφωνιών που άπτονται τέτοιων ζητημάτων και τυχόν αδυναμίας συνδιαμόρφωσης κοινών απόψεων, καλό (αλλά όχι απαιτητό) είναι οι λιγότεροι να συναινούν στην άποψη των περισσοτέρων, εφόσον βέβαια δεν εγείρονται αξιακά ζητήματα. Επίσης, μπορεί να εξετάζεται η δυνατότητα παράλληλης υλοποίησης δράσεων στα πλαίσια της αποφασισθείσας τακτικής.
Τέλος σε ζητήματα δράσεων, η καθεμία/ο καθένας που διαφωνεί, μπορεί να μη συμμετάσχει, δεν μπορεί όμως να σταθεί εμπόδιο στην αποφασισθείσα δράση.
Σε κάθε περίπτωση, σε περιπτώσεις διαφωνίας προκρίνουμε την καλή προαίρεση, τη συγκαταβατικότητα και την τακτική του “ενός βήματος πίσω”, προκειμένου να μην παρακωλύεται η διαδικασία, με άμεσο σκοπό την επίτευξη μίας τελικής συμφωνίας, ειδικότερα δε όταν πρόκειται για ζητήματα δράσεων της συλλογικότητας.
Διαδικασία Ένταξης
Η αύξηση των μελών της συλλογικότητας είναι όχι μόνο επιθυμητή, αλλά αποτελεί και πολιτική επιδίωξή της .
Στη συλλογικότητα μπορεί να ενταχθεί οποιοσδήποτε/οποιαδήποτε επιθυμεί.
Κάθε άτομο που επιθυμεί να συμμετέχει και να συνδιαμορφώνει, αποδέχεται τις πολιτικές θέσεις, αξίες και προταγματικές αρχές ιδεών της συλλογικότητας, όπως και αυτές της λειτουργίας της καθώς επίσης και τους τρόπους λήψης των αποφάσεων, οι οποίοι είναι βασισμένοι στην ομοφωνία, την συνδιαμόρφωση, τη συνειδητή και συνεπή συμμετοχή σε αυτήν.
Σε περίπτωση ενδοιασμών ή διαφωνίας ενός ή περισσοτέρων (ήδη συμμετεχόντων) μελών στην ένταξη κάποιου/ας, θα πρέπει να υπάρχει απόλυτα σοβαρός λόγος, (πολιτικός, αρχών, ασφαλείας) και να υποστηρίζεται με αξιόπιστα πολιτικά επιχειρήματα και αποδείξεις, βασισμένα στις πολιτικές βάσεις, αρχές και αξίες της συλλογικότητας.
Η συζήτηση ένταξης γίνεται κατόπιν συνεννόησης με το ενδιαφερόμενο άτομο και παρουσίας του σε έκτακτη συνέλευση της συλλογικότητας.
Η απόφαση για την ένταξή του (ή μη)λαμβάνεται από τα ήδη συμμετέχοντα μέλη στην επόμενη τακτική (εκτός απροόπτου) συνέλευση της συλλογικότητας χωρίς τη συμμετοχή του υποψήφιου μέλους.
Σε περίπτωση που η συνέλευση της συλλογικότητας κρίνει ότι συντρέχει λόγος μη ένταξης του ατόμου που το επιθυμεί στη συλλογικότητα, αυτός/η ενημερώνεται αυτοπροσώπως και εγγράφως με την πολιτική της απόφαση.
Υποχρεώσεις Μελών
Κάθε μέλος έχει την ευθύνη της ατομικής, ανεμπόδιστης, ανεπηρέαστης και συνειδητής έκφρασης της γνώμης του, καθώς και της αντίστοιχης απόφασής του.
Κάθε μέλος πρέπει να διακατέχεται από συνέπεια στη συμμετοχή στις συνελεύσεις, τις διαδικασίες, τις εργασίες και τις δράσεις της συλλογικότητας.
Κάθε μέλος πρέπει να συμμετέχει στις διαδικασίες της συζήτησης και της λήψης των όποιων αποφάσεων της συλλογικότητας και οφείλει να τοποθετείται στα ζητήματα που τίθενται στη συνέλευση.
Η αφωνία δεν κρίνεται ως πολιτική στάση, διότι δημιουργεί ανισότιμες πολιτικές σχέσεις στη λήψη των αποφάσεων και κατ’ επέκταση και μεταξύ των ίδιων των μελών της συλλογικότητας.
Σε περίπτωση απουσίας κάποιου μέλους από τη συνέλευση ή από κάποια δράση είναι πολιτικά ώριμο εκ μέρους του, να ενημερώνει έγκαιρα για αυτήν.
Επίσης, το απόν μέλος θα πρέπει να σεβασθεί τις, κατά την απουσία του, αποφάσεις της συνέλευσης καθώς και δράσεις της συλλογικότητας, ενώ έχει δικαίωμα σύντομης ενημέρωσης για τις αποφάσεις, που έχουν ληφθεί, κατά την έναρξη της επόμενης τακτικής συνέλευσης, που θα παρευρεθεί.
Κάθε μέλος οφείλει να εκπροσωπεί τη συνέλευση (εφόσον το ίδιο το επιθυμεί και η ομάδα τού αναθέσει να την εκπροσωπήσει), μεταφέροντας τις αποφάσεις της συλλογικότητας, όπου αυτή προσκαλείται να πάρει μέρος, χωρίς να τοποθετείται ατομικά, εκτός των συμφωνημένων αποφάσεων εκπροσώπησης.
Σε περίπτωση που το μέλος θέλει να κάνει ατομική τοποθέτηση, πρέπει πρώτα να δηλώνει ρητά ότι η τοποθέτησή του δεν εκπροσωπεί τη συλλογικότητα της οποίας είναι εντολοδόχος, ενώ με την τοποθέτησή του δεν πρέπει να εκφράζει την αντίθεση του με τις αποφάσεις τις οποίες έχει οριστεί από τη συλλογικότητα να εκπροσωπήσει.
Kάθε εκπρόσωπος είναι άμεσα ανακλητός και η εκπροσώπηση θα αναλαμβάνεται κυκλικά από όλα τα μέλη της συλλογικότητας όταν οι περιστάσεις το απαιτούν.
Αποχώρηση Μελών
Κάθε μέλος μπορεί να αποχωρήσει από την ομάδα όποτε το θελήσει.
Κάθε μέλος έχει τη δυνατότητα προσωρινής αποχώρησης, για οποιοδήποτε λόγο, όπως και μετέπειτα επανένταξης. Θα πρέπει όμως να ενημερώσει έγκαιρα για την αποχώρηση αλλά και την επανένταξή του, ενώ οφείλει να εκθέσει στη συνέλευση τους λόγους.
Είναι για εμάς κάτι παραπάνω από επιθυμητό, το μέλος που επιθυμεί να αποχωρήσει, να δηλώσει τους λόγους της αποχώρησής του μέσω της φυσικής του παρουσίας στη συνέλευση, ενώ σε περίπτωση που δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο, μπορεί να δηλώσει τους λόγους αποχώρησής του εγγράφως.
Ειδικότερα στην περίπτωση που οι λόγοι αποχώρησης είναι πολιτικοί κι όχι προσωπικοί, θεωρείται επιθυμητή η έκθεση των λόγων αυτών, δείχνοντας έτσι υπεύθυνη πολιτική συμπεριφορά και βοηθώντας ταυτόχρονα την ομάδα να κάνει αυτοκριτική για πιθανά της λάθη.
Αποπομπή
Καταρχήν ο όρος “αποπομπή” εκφράζει μία κατάσταση η οποία χρησιμοποιείται σε συγκεκριμένα ζητήματα και μόνο. Μιλάμε για “αποπομπή “ και όχι για “διαγραφή”, επειδή δεν προσδιοριζόμαστε από ιδιοκτησιακή αντίληψη της συλλογικότητας, ώστε να διαγράφουμε μέλη. Ειδικότερα από τη στιγμή που η πολιτική μας ταυτότητα δεν διέπεται από κανενός είδους ιεραρχία, θα ήταν τουλάχιστον οξύμωρο να χρησιμοποιούμε όρους που χρησιμοποιούν οι κομματικοί σχηματισμοί, των οποίων η λειτουργία, όπως γνωρίζουμε, βασίζεται επάνω σε ιεραρχικές δομές.
Η συλλογικότητα έχει το δικαίωμα να αποπέμπει ένα μέλος της για λόγους ασφαλείας, εφόσον το συγκεκριμένο μέλος κρίνεται ότι θέτει σε κίνδυνο τα υπόλοιπα μέλη της. Επίσης για αξιακά ζητήματα και συμπεριφορές που έρχονται σε αντίθεση με τις αρχές της συλλογικότητας, κάθε μέλος μπορεί να εγκληθεί και να κληθεί για περαιτέρω εξηγήσεις, χωρίς όμως να είναι δεδομένη η αποπομπή του.
Σε κάθε περίπτωση, όταν μιλάμε για αποπομπή, μιλάμε για μια ιδιαίτερη κατάσταση, η διαδικασία της οποίας θα εξετάζεται ενδελεχώς και κατά περίπτωση, δηλαδή -και πριν φτάσουμε εκεί-, θα πρέπει να έχουμε εξετάσει προσεκτικά όλες τις πλευρές, τις λεπτομέρειες, όπως και το σκεπτικό που μας οδηγεί στο να ενεργοποιήσουμε τελικά τη συγκεκριμένη διαδικασία.
Στο πρακτικό κομμάτι της συγκεκριμένης διαδικασίας και εφόσον προκύπτουν οι λόγοι για την έναρξή της, θα συγκληθεί έκτακτη συνέλευση, όπου θα συζητηθεί αποκλειστικά και μόνο το ζήτημα της αποπομπής μέλους, με απαραίτητη την παρουσία του, κι εφόσον η κατάσταση που έχει προκύψει ή το όποιο πρόβλημα δεν μπορεί τελικά να επιλυθεί μέσα από τις κανονικές διαδικασίες της συνέλευσης.
Η διάθεση της έκτακτης συνέλευσης δεν θα πρέπει να είναι εκ των προτέρων τιμωρητική προς το μέλος που έχει προταθεί για αποπομπή, και για αυτό το λόγο θα πρέπει να διεξάγεται σε απόλυτα συντροφικό κλίμα (όπως βέβαια και όσες τακτικές συνελεύσεις προηγηθούν και ενδέχεται κάποιο μέρος τους να σχετίζεται με το προς αποπομπή πρόσωπο), αφού ακόμα και την τελευταία στιγμή, με την έσχατη ευκαιρία, μπορεί να ανταλλαχθούν επιχειρήματα, που να βοηθούν τόσο το ίδιο το μέλος όσο και τη συνέλευση, ώστε να λάβει την καλύτερη απόφαση για όλα τα μέλη και την ίδια τη συλλογικότητα.
Ταμείο
Η ομάδα διατηρεί ταμείο, προκειμένου να χρηματοδοτεί τις ανάγκες της δράσης της. Χρήσιμο και καλό είναι να τηρείται γραπτώς ένα βιβλίο εσόδων κι εξόδων.
Η ευθύνη του ταμείου αναλαμβάνεται κυκλικά απ’ όλα τα μέλη, αρχικά κάθε έξι μήνες.
Κάθε μέλος συμμετέχει οικονομικά στο ταμείο της συλλογικότητας, σύμφωνα με τις αποφάσεις της και πάντα βάσει των δυνατοτήτων του.
Ιστοσελίδα (blog)
Η συλλογικότητα διατηρεί ιστοσελίδα (blog), όπου δημοσιεύονται τα πολιτικά της κείμενα και τα καλέσματα σε προσεχείς δράσεις και εκδηλώσεις, ενώ επιπλέον φιλοξενεί και χρονολόγιο δράσεων, εκδηλώσεων και λοιπών πολιτικών παρεμβάσεων της συλλογικότητας.
Εκτός των πολιτικών κειμένων της ομάδας, δηλαδή των κειμένων αυτών που αποτελούν προϊόν συλλογικής διαδικασίας και φέρουν την υπογραφή της, στον ιστότοπο φιλοξενούνται και αναδημοσιεύσεις κειμένων και οπτικοακουστικών μέσων. Προϋπόθεση για την αναδημοσίευση υλικού αποτελεί η υποβολή του από το/τα μέλος/η που επιθυμεί/ούν τη δημοσίευσή του στη συνέλευση προς έγκριση.
Η διαδικασία έγκρισης είναι επιθυμητό να μην καταναλώνει σημαντικό χρόνο από τη συνέλευση, αφού οι αναδημοσιεύσεις λειτουργούν με επιπρόσθετο τρόπο για τον εμπλουτισμό του ιστότοπου, αλλά δεν συγκαταλέγονται στις παγιωμένες θέσεις της συλλογικότητας.
Η διαχείρισή του αναλαμβάνεται για χρονικό διάστημα έξι μηνών από τουλάχιστον δύο μέλη της συλλογικότητας και με την πάροδο αυτού του χρονικού διαστήματος ορίζονται κυκλικά νέα ανακλητά μέλη για τη διαχείρισή του.
Οι αρμοδιότητες των διαχειριστών είναι να ενημερώνουν τακτικά και έγκαιρα το υλικό του ιστότοπου και το χρονολόγιο, ενώ για λόγους ασφαλείας προκρίνεται η αλλαγή των κωδικών πρόσβασης με την ανανέωση των μελών διαχείρισης.
*απαρτία: ο απαιτούμενος αριθμός των φυσικών προσώπων, που πρέπει να είναι παρόντες στη συνέλευση, ώστε να ληφθεί έγκυρη απόφαση.